het toepassen van natuursteen
bourcharderen machinaal bewerken voorraad op eigen terrein met letters

Een diversiteit aan soorten

Natuursteensoorten als hardsteen, marmer, graniet, leisteen en kwartsiet zijn in talloze kleuren te verkrijgen. Vooral graniet is heel kleurrijk. Van bijna effen zwart tot gevlamd paars. Dus of u nu kiest voor een strak ontwerp of klassiek, in elk interieur is natuursteen toe te passen.

Want natuursteen is vooral ook heel praktisch. Vooral graniet kan tegen een stootje, is zeer eenvoudig in onderhoud en gaat levenslang mee. Het product in natuursteen kan op de millimeter nauwkeurig gemaakt worden, naar uw stijl. Het is stijlvol, tijdloos en betaalbaar. En uniek.

Onze verkopers staan u deskundig te woord in onze showroom. In onze productiehal wordt op vakkundige wijze het ruwe product tot eindproduct op maat gemaakt.

.................................................................................................................................

Onderhoud

Het verwijderen van vuil gebeurt door het ‘op te pakken’ en af te voeren. Bij los vuil gaat dit gemakkelijk door te stofzuigen of te stofwissen (met klamvochtige doek). Hechtend vuil wordt verwijderd door water met een reinigingsmiddel op te brengen en kort in te laten werken. Daarna wordt er zo nodig licht geschrobd en wordt het reinigingswater verwijderd. Tot slot wordt de steen met schoon water afgenomen.

Voor kleinere oppervlakken worden meestal een dweil, spons of mop gebruikt. Voor grote oppervlakken in de utiliteitsbouw (gevels, vloeren) wordt hiervoor speciaal materieel gebruikt. Voor meer informatie over het verwijderen van kalkaanslag klik hier.

Reinigingsmiddelen

Een reinigingsmiddel moet hechtend vuil verwijderen en mag niet schadelijk zijn voor de natuursteen en een eventuele beschermlaag. Neutrale middelen (pH 7) zijn geschikt voor het regelmatig reinigen. Voor marmer en kalksteen worden meestal middelen gebruikt die daarvoor speciaal zijn bedoeld. Agressievere middelen (zuur of alkalisch) zijn niet geschikt voor het reinigen van marmer of kalksteen. De andere steensoorten zijn daar (veel) beter tegen bestand, maar vraag voor gebruik bij ons de geschiktheid na. Voor het reinigen worden vooral zepen gebruikt, die zo nodig regelmatig kunnen worden gebruikt. Wassen reinigen minder goed, maar laten een betere beschermende laag achter. Was mag niet te vaak worden gebruikt, omdat zich anders een dikke waslaag zou vormen op plaatsen die weinig te verduren hebben.Wij hebben middelen verkrijgbaar die tegelijk reinigen en beschermen.

 

 

Bewerkingsmogelijkheden van het natuursteen

De meeste stenen kunnen op verschillende manieren glanzend, dof of ruw worden afgewerkt. Hier enkele veel gebruikte bewerkingen:

- Glanzend: gezoet, gepolijst

- Dof: gezaagd, geschuurd, oud gemaakt

- Ruw: gefrijnd, gestraald, gebouchardeerd, gevlamd, splijtoppervlak

Bij een toename van de glansgraad worden de kleuren in het algemeen intenser en donkerder. Ook worden tintverschillen, aderingen, fossielen, e.d. duidelijker zichtbaar; de steen gaat meer 'leven'. Andersom geldt dat naarmate de ruwheid toeneemt, de kleuren fletser en de tintverschillen minder zichtbaar worden. Het effect van dezelfde bewerking pakt bij de verschillende steensoorten anders uit.

Advies op maat

Niet ieder natuursteensoort kan van alle mogelijke afwerkingen worden voorzien. Soms is het gewoon niet mooi, is het effect niet blijvend of is een bepaalde afwerking moeilijk leverbaar. Verder moet de afwerking van het oppervlak worden afgestemd op de toepassing, de gebruiksintensiteit, de vuilbelasting en het onderhoud. Laat u daarom bij het maken van uw keuze door ons adviseren.

 

 

Techniek

Ons bedrijf beschikt over veel kennis en ervaring, overgegaan van vader op zoon. Wij passen moderne technieken toe, maar het oude ambacht is bij ons nog een specialisme. Ieder personeelslid weet alles over een aantal facetten in het bedrijf.

Ambachtelijk handelingen

Boucharderen, frijnen en branden zijn een aantal van de handelingen die wij door onze speciaal opgeleide medewerkers nog op ambachtelijke wijze kunnen laten uitvoeren. Ambachten die van vader op zoon zijn overgegaan en die onze medewerkers zich nu ook eigen hebben gemaakt.

Machinale handelingen

Op ons moderne machinepark staan de modernste technieken voor een efficiente verwerking van uw natuurstenen product. Met onze CNC gestuurde machines worden de uitsparingen voor de keukenbladen geheel automatisch uitgefreesd. Daarbij zorgen onze polijstmachines voor een zeer glad of gezoet oppervlak.Ruwe platen worden gepolijst, op maat gezaagd, of in allerlei vormen gemaakt en letters worden in het materiaal aangebracht.

Voor transport en het aanbrengen of plaatsen beschikken wij over een vrachtwagen met hijskraan, een aantal bussen en bestelwagens. Eindproducten zijn vooral keukenbladen, dorpels en grafmonumenten, maar ook gevelbekleding, vensterbanken, stoepen, trappen en baliebladen. Onze klanten zijn aannemers en toeleveranciers, maar ook particulieren.

 

 

Harder Natuursteen / Zuiderwijzend 1 - 3 / 1616 LH Hoogkarspel / (0228) 56 35 07 / info@hardernatuursteen.nl

Terug naar Homepagina